Oszczędzanie jedzenia, jak robić to skutecznie
Biorąc pod uwagę intensywny tryb
życia studenta, wielu z nas kończy w knajpce szybkiej obsługi. Postanowiłam
znaleźć 5 prostych rzeczy jak można zjeść za mniej i oszczędzać na jedzeniu.
1. Podziel danie, kto zna swoją ilość,
ile objętościowo zjadasz, jaka porcji żywności może cię nakarmić? Czasem porcja
jest tak duża, że mogłoby się nimi najeść co najmniej 2 ... a czasami nawet 3
osoby. Aby uniknąć wszelkich niespodzianek przy płaceniu, należy sprawdzić, czy
restauracja pobiera opłatę za przystawkę, no i jak wygląda porcja, którą
otrzymasz na talerzu.
2. Pamiętaj, aby zapytać, ile
kosztują dania dnia przed złożeniem zamówienia, jeśli kelner nie podaje menu. Potem
zastanów się co jest tańsze czy obiad w restauracji gdyby był przygotowany w
zaciszu domowy także kosztowałby tyle.
3. Rezygnuj z przekąsek. Ciasteczka,
chipsy czy żelki. Nie dość, że odbija się na twojej wadze to jeszcze stracisz
na nie pieniądze. Wybieraj tylko pełnowartościowe przekąski, najlepiej takie, których
nie potrzeba już poddawać obróbce termicznej.
4. Pomyśl zanim kupisz napoje w
restauracji, alkohole są zwykle dwukrotnie
droższe niż zakupione w sklepie. Zrezygnuj też z napoi, które wypijesz do
połowy, bo albo nie jesteś w stanie wypić całej butelki, albo okres ważności szybko się zakończy.