Oszczędzanie gazu

Tu podobnie jak z oszczędzanie energii elektrycznej należy być konsekwentnym, zdać sobie sprawę gdzie najwięcej gazu zużywamy i oczywiście uzyskać jak najniższą cenę dokonując zmiana dostawcy prądu czy innego medium.
Musisz wyłączyć! Nie gotujesz, nie ogrzewasz wyłącz o ile w przypadku prądu po prostu więcej zapłacisz tu narażasz się nie tylko na koszty, ale utratę zdrowia bądź żyć. Ile razy słyszy się o wybuchach gazu, czy zatruciu gazem. Dbaj o czystość ten punkt pojawiał się odnośnie lodówki, tu czyste musi być wszystko. I to znowu z takich samych powodów, czysty piecyk czy piekarnik gazowy nie pobierają tyle gazu, a płomień powinien być niebieski i palić się równo. Wiem, ze z tym bywa różnie i nawet korzystając z najnowszej, najczystszej kuchenki z palnika wydobywa się czerwony płomień. Wszelkie modyfikacje przy tego typu urządzeniach nie wchodzą w grę, nie wolno powiększać wylotów gazowych czy ich zatykać w celach pozornej oszczędności.
Następną kwestią ważną przy ogrzewaniu czy gotowaniu gazem jest szczelność rur, to zagadnienie odnosi się do bezpieczeństwa. Dla celów oszczędności zainstaluj niskoprzepływowe zawory.
Wspominałam, że tutaj tak jak w przypadku prądu wiele zasad się powtarza, bowiem gotujemy pod przykryciem by potrawa szybciej doszła. Skręcamy palnik bądź dostosowujemy jego wielkość do wielkości garnka tak aby płomień nie uciekał bokami. Sprawdzają się też garnki wykonane ze stali, te emaliowane nie utrzymują tak długo ciepła.



Ogrzewający gazem mają duże pole do popisu, mogą skręcić termostat na noc, zmniejszyć temperaturę ogrzewania wody. Jeszcze raz zahaczę o czystość tym razem grzejników, które aby dawać ciepło nie powinny być niczym przesłonięte. Ważną rzeczą jest aby za grzejnikami znalazły się tzw. ekrany, które odbijają ciepło. 

Popularne posty